ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН  – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА – ОХРИД

Вториот настан „Еко Треил“ во рамките на проектот „Зелени патеки на иднината“ се одржа во Охрид, Северна Македонија на 23 и 25 мај 2024 година како дел од трката „Охрид Ултра Треил“.

ЕКО РАБОТИЛНИЦА

На првиот ден, 23 мај, се одржаа едукативни работилници на еколошки теми во соработка со едукатори од Националниот парк Галичица.

Активностите се одвиваа во природа во околината на Охрид и Националниот парк Галичица на Едукативната патека „Галичица на друга“. Тинејџерите и децата имаат можност да учествуваат во работилници за природните вредности на Охридското и Преспанското Езеро и планината Галичица и да се запознаат со флората и фауната на овој регион на забавен и разигран начин. Исто така, силно беше истакната важноста на заштитата на животната средина.

НАСТАН ВО ПЛАНИНСКО ТРЧАЊЕ

Вториот ден 25 мај, покрај трките за возрасни, се одржаа и трка за јуниори (13-18 години):

– 10 km 250m D+

Стартот на трката беше во Велгошти, а финишот беше на градскиот плоштад во Охрид.

Сите учесници на трката добија соодветни награди како дел од стартните пакети (медали, маици, шишиња со вода).