admin

ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН  – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА – ОХРИД

Вториот настан „Еко Треил“ во рамките на проектот „Зелени патеки на иднината“ се одржа во Охрид, Северна Македонија на 23 и 25 мај 2024 година како дел од трката „Охрид Ултра Треил“. ЕКО РАБОТИЛНИЦА На првиот ден, 23 мај, се одржаа едукативни работилници на еколошки теми во соработка со едукатори од Националниот парк Галичица. Активностите …

ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН  – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА – ОХРИД Read More »

Green Trails of Future – АКЦИСКИ ПЛАН

Трките во планинско трчање се сè попопуларна форма на спортски активности низ целиот свет, вклучително и во Србија. Овој тип на трки кој се одржува надвор од стадионите и асфалтираните патишта, привлекува сè поголем број учесници и гледачи. Во Република Србија, трките во планинско трчање се организирани од националните спортски асоцијации, Српскиот атлетски сојуз и …

Green Trails of Future – АКЦИСКИ ПЛАН Read More »

Проектен тимски состанок М3 и обука – Бајина Башта

Состанокот и обуката на тимот на проектот М3 се одржаа според планираното од 30 јуни до 3 јули 2023 година во Бајина Башта, Србија, во согласност со предвидената агенда. Освен членовите на проектниот тим М3, размена на искуства за добри практики и обука присуствуваа и избрани експерти од Словенија, Србија и Северна Македонија. Пред состанокот …

Проектен тимски состанок М3 и обука – Бајина Башта Read More »

ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА ИДРИЈА

Првиот Еко Треил настан во рамките на проектот Green Trails of Future се одржа во Идрија, Словенија на 18 и 19 август 2023 година како дел од настанот HG Ultra Trail Idrija. ЕКО РАБОТИЛНИЦА На првиот ден, 18 август, се одржаа едукативни работилници на теми од областа на животната средина во соработка со едукатори од …

ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА ИДРИЈА Read More »

Избор на кандидати за работилниците и обуката

Состанокот М3: размена на искуства за добри практики и обука ќе се одржи од 1-ви до 4-ти јули 2023 година во Националниот парк Тара, Србија. За време на состанокот М2 во Идрија, Словенија, договорена е пробната агенда за средбата и обуката М3 во Србија. Исто така, тимот на Проектот ја дефинираше методологијата што ќе се …

Избор на кандидати за работилниците и обуката Read More »

Проектен тимски состанок M2 Идрија

Состанокот М2 на проектниот тим беше одржан на 12 и 13 април во Идрија, Словенија во корелација на агендата. Состанокот се одржа во присуство на 17 луѓе – претставници на сите проектни партнери и надворешни експерти.  Следните теми беа дискутирани за време на состанокот:  Дефинирање на најсоодветните активности за промоција на спортовите во природа, планинското …

Проектен тимски состанок M2 Идрија Read More »

Проектен тимски состанок М1 Скопје

На 18 и 19 февруари во Скопје, С. Македонија беше одржан првиот состанок (M1) на проектот “Зелени Патеки на Иднината”. Проектот цели да ја поттикне вклученоста на адолесцентите во спортовите во природа (аутдор) со фокус на планинското (треил) трчање и да ја развие еколошката едукација на младите луѓе.  Целите на проектот се да се зголеми …

Проектен тимски состанок М1 Скопје Read More »