ЕКО ТРЕИЛ НАСТАН – ЗЕЛЕНИ ПАТЕКИ НА ИДНИНАТА ИДРИЈА

Првиот Еко Треил настан во рамките на проектот Green Trails of Future се одржа во Идрија, Словенија на 18 и 19 август 2023 година како дел од настанот HG Ultra Trail Idrija.

ЕКО РАБОТИЛНИЦА

На првиот ден, 18 август, се одржаа едукативни работилници на теми од областа на животната средина во соработка со едукатори од Глобалниот геопарк на УНЕСКО Идрија.

Активностите се одвиваа во природа во селата Идрија. Децата имаа можност да ги истражат геолошките карактеристики на Геопаркот Идрија на тематско игралиште во Идријска Бела и да научат за разновидноста на карпите во Геопаркот Идрија на забавен и разигран начин. Исто така, беше истакната важноста на заштитата на животната средина.

Трка во планинско трчање

На вториот ден, 19 август, покрај трките за возрасни, се одржаа и трки за деца и адолесценти на три различни патеки:

– 0,5 km 20m D+
– 2,5 km 200m D+
– 14 km 680m D+

Стартот и финишот на сите трки беа на градскиот плоштад во Идрија. Имаше 266 тркачи, вклучувајќи 40 деца.

Децата беа поделени во различни возрасни категории:

– Д1/Ф1 – 5-6 години (0,5 км)
– Д2/Ф2 – 7-8 години (0,5 км)
– Д3/Ф3 – 9-10 години (2,5 км)
– Д4/Ф4 – 11-12 години (2,5 км)
– Д5/Ф5 – 13-14 години (14 км)
– Д6/Ф6 – 15-17 години (14 км)

Сите учесници на трката добија соодветни награди како дел од стартните пакети (медали, маици, шишиња со вода).

GALLERY