ЕКО ТРЕЈЛ ДОГАЂАЈ – ЗЕЛЕНЕ СТАЗЕ БУДУЋНОСТИ СРБИЈА

Трећа Еко трејл манифестација у оквиру пројекта Зелене стазе будућности одржана је у Бајиној Башти, у Националном парку Тара, у Србији, 5. и 6. јула 2024. године у оквиру трке Тара Ултра Трејл.

ЕКО РАДИОНИЦА

Едукативне радионице са циљем упознавања са онсовним вредностима заштићеног подручја и еколошким проблемима организоване су у сарадњи са едукаторима из Националног парка Тара.

Првог дана, 5. јула одржана је радионица за старију децу (12 и више година), а активности су се одвијале у природи на подручју Калуђерских бара у Националном парку Тара. 

Другог дана, 6. јула након дечије трке одржана је радионица намењена млађој деци (млађи од 12 година), а активности су организоване у дворишту Основне Школе „Свети Сава“ у Бајиној Башти. 

Тинејџери и млађа деца су имала прилику да се на забаван и интерактиван начин кроз различите игре и активности упознају са основним вредностима и феноменима Националног парка Тара и правилима боравка и понашања у природи. Такође, снажно је наглашен значај заштите животне средине.

ТРЕЈЛ ТРКА

Другог дана 6. јула, поред трејл трка за одрасле, одржане су и 2 трке за децу и тинејџере:

  • ТУТ 12 – Green trails of future (12-18 година) – 13км 650Д+
  • ТУТИЋ (деца до 12 година старости) – 700м 50Д+

Старт трке ТУТ 12 – Green trails of future је био код манастира Рача, а циљ у дворишту Основне школе „Св. Сава“ у Бајиној Башти. Најбољима су додељене медаље и награде, а сви учесници су добили финишерске медаље.

Старт и циљ трке ТУТИЋ је био у дворишту Основне школе „Св. Сава“ у Бајиној Башти. У овој категорији није било проглашења победника, сва деца су добила финишерске медаље.

Сви учесници трке добили су пригодне поклоне у оквиру стартних пакета (медаље, мајице, флаше за воду, поклоне спонзора).

Такође, у зони циља су организоване и друге бесплатне анимације прилагођене деци и младима попут: стреличарства, диск голфа, мини зип-лајна, забавне атлетике и планинарских радионица. 

На обе трке је учествовало око 170 деце.